TÉMÁK, Kategóriák

Amit tudnia kell a leukémiák fajtáiról és kezelésükről

593
HOZZÁSZÓLÁS:

A leukémiák a vér rosszindulatú megbetegedései. Eddig csak kevéssé ismert okokból a csontvelő vérképző őssejtjei daganatosán elfajulnak.leukenia

A vér alakos elemek, a leukocyták és a lymphocyták képződése során érési zavarok lépnek fel. Az éretlen és funkcióképtelen vérsejtek elnyomják az egészséges leukocytákaf. Ez bekövetkezhet hirtelen és nagymértékben mint akut leukémiáknál, azonban krónikus formában, hosszú időtartamra terjedően is. Az akut és a krónikus leukémiák egyforma gyakorisággal fordulnak elő.

A krónikus leukémiaformák lefolyása nagyon eltérő. Lehetnek évekig tartó nyugvó állapotok. Előre nem látható módon léphetnek fel akut rohamok, úgynevezett „blasztos krízisek”.

Megbetegedési életkor: sokkal több felnőtt érintett, mint gyermek. A betegség minden életkorban előfordulhat.

Kockázati tényezők

  • radioaktív sugárzás,
  • gyakori röntgen-expozíció,
  • növényvédő szerek vagy benzolmérgezés a gyanúba vehető okok.

Vitatják, hogy a gyermekek fogékonyabbak-e, ha nem volt, vagy csak néhány fertőző betegségük. A klinikai kép alapján mindenekelőtt két alcsoportot különítenek el:

A krónikus myeloid leukémia a csontvelőből indul ki. A fehérvérsejtek száma erősen megemelkedett, a máj és a lép megduzzad.

A krónikus lymphoid leukémiánál (CLL) túlnyomóan a nyirokrendszer érintett. Az éretlen lymphocyták kórosan elszaporodnak, a nyirokcsomók és a lép megduzzadhat. A CLL gyakran magasabb életkorban fordul elő először, és többnyire nem vagy csak kevés panaszt okoz.

Kezelés

Az akut formákat klinikailag igen sikeresen lehet kezelni. Ez többnyire nagy adagban adott kemoterápiával történik, összekötve ezt őssejt-infúziókkal vagy csontvelő-átültetéssel éppúgy, mint besugárzással.

Az idült formáknál a kezelés a rosszindulatúság mértéke szerint történik. Az igen lassú lefolyású eseteknél gyakran kivárnak és csak megfigyelés történik. Más esetekben enyfie és elviselhiető gyógyszeres kezelés történik az előrehaladás fékezése érdekében.

Súlyos rohamok esetén masszív kezelés történik, mint az akut esetekben. CML esetén alfa-interferonnal lehet az elért remissziókat meghosszabbítani és stabilizálni. A Hannoveri Orvosi Főiskola jó tapasztalatokról számolt be A-vItamIn alkalmazásával.

Immunkezelés: alig próbálták még ki a védekezőképesség erősítésére irányuló biológiai kezelések alkalmazását olyan szisztémás megbetegedéseknél, mint a leukémiák és a lymphomák. A tapasztalatokról szóló beszámolók szerint lehetséges a betegség lefutásának meglassítása és a két akut szakasz közötti idő meghosszabbítása. Kiegészítő kezeléseket lehet bevetni az agresszívebb kezelések mellékhatásainak enyhítésére.

Kedvezően hat az A-, C- és E-vitamin, a szelén és az enzimek, a fagyöngy-kivonat vagy a peptidkészítmények. Miután a megbetegedésnél a védősejtek Is érintettek, le kell mondani az igen intenzív immunstimulációról. Ez mindenekelőtt a CML-re érvényes. Egyes orvosok egyáltalán nem ajánlják a fagyöngy- vagy thymuskészítményeket. A klinikai kezelések előnyt élveznek.

593
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]